ισοτητα γαμου

Ισότητα Γάμου

Κατερίνα και Νικολέτα

Η Κατερίνα και η Νικολέτα αποφάσισαν πριν λίγα χρόνια να μεγαλώσουν την οικογένειά τους και να αποκτήσουν ένα παιδί. Η Κατερίνα ήταν αυτή που ήθελε να κυοφορήσει. Όμως, καθώς είχε περάσει καρκίνο στα 20 της και είχε κάνει πολλές ακτινοβολίες, δεν είχε πια ωάρια. Οπότε σκέφτηκαν να δωρίσει η Νικολέτα το ωάριό της και να κυοφορήσει η Κατερίνα που τόσο πολύ ήθελε. Αυτό όμως δεν γινόταν. Για να συμβεί θα έπρεπε να εφεύρουν πειστικό λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να κυοφορήσει η Νικολέτα ώστε να γίνει η Κατερίνα παρένθετη και κατόπιν να μην έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Τελικά, πήραν σπέρμα από δότη και ωάριο από δωρήτρια, μια πρακτική συνηθισμένη και σε ετερόφυλα ζευγάρια. Ενώ όμως σε μια ετερόφυλη οικογένεια δεν αμφισβητείται η γονεϊκότητα, σε αυτή την περίπτωση η Κατερίνα έγινε η βιολογική μαμά και η Νικολέτα η αόρατη, χωρίς κανένα νομικό δικαίωμα.

Πέρυσι, ο καρκίνος της Κατερίνας επέστρεψε. Επιθετικά. Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει; Το παιδί τους θα καταλήξει σε ίδρυμα. Η Νικολέτα δεν έχει κανένα δικαίωμα.

«Νιώθω ότι δεν μπορώ να πεθάνω. Με το που πεθάνω εγώ, η Ιόλη εκτός από εμένα χάνει και την Νικολέτα. Δεν γίνεται να εύχεσαι αν είναι να πεθάνει ένας γονιός να είναι αυτός που δεν έχει νομική υπόσταση πάνω στο παιδί.»

Τι θέλει η Νικολέτα;

Στο σχολείο δηλώνομαι ως κάποιος που μπορεί να παραλάβει το παιδί και όχι ως δεύτερος γονιός. Αν είμαι μόνη με το παιδί βόλτα και μας σταματήσει η αστυνομία μπορεί να έχω πρόβλημα. Χρειάστηκε να την πάω στο νοσοκομείο και μες στους πυρετούς και το άγχος αναρωτιόμασταν αν πρέπει να έχω εξουσιοδότηση. Δεν θέλω να αγχώνομαι και γι’ αυτό. Δεν είναι δίκαιο.