ισοτητα γαμου

Ισότητα Γάμου

«Ανεβαίνουμε στο αεροπλάνο στο Βέλγιο ως μια τετραμελής οικογένεια. Όταν προσγειωνόμαστε στην Ελλάδα, είμαστε 4 άγνωστοι που απλά έχουν βρεθεί στην ίδια πτήση.»

Σταμάτης Άνθης

Ο Σταμάτης ζει στις Βρυξέλλες μαζί με τον Μαλτέζο σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, τον Έκτορα και την Άννα. Απέκτησαν τα παιδιά τους με παρένθετη στον Καναδά, όπου υπάρχει ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για τέτοιες περιπτώσεις. Τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών έχουν 2 μπαμπάδες και τα παιδιά έχουν την καναδική υπηκοότητα. Στη συνέχεια απέκτησαν και την υπηκοότητα του συζύγου του Σταμάτη, δηλαδή την μαλτέζικη. Το παράδοξο όμως είναι ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια του Σταμάτη, την ελληνική, παρά το γεγονός ότι ο Σταμάτης είναι Έλληνας πολίτης. Η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει τους οικογενειακούς δεσμούς της οικογένειας του Σταμάτη. Και καθώς ο Σταμάτης και η οικογένειά του επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα, η μη αναγνώριση αυτή δημιουργεί πρακτικά προβλήματα καθημερινότητας. Φανταστείτε να χρειαστεί κάποιο παιδί νοσηλεία σε δημόσια δομή και να μην μπορούν να προβλέψουν ποιος θα ασκήσει τη γονική μέριμνα. Αλλά και πιο σύνθετα προβλήματα: τι γίνεται σε περίπτωση που ο Σταμάτης χωρίσει με τον σύντροφό του; Ποιος θα έχει τη γονική μέριμνα; Τι θα γίνει αν ο Σταμάτης αποβιώσει και δεν μπορούν τα παιδιά του να τον κληρονομήσουν;

Τι θέλει ο Σταμάτης;

Τα δικά μου παιδιά αξίζουν, όπως και όλα τα παιδιά του κόσμου, ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα. Αξίζει να τους αναγνωριστούν και οι δύο τους γονείς και να τους παρέχουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αγάπης στο οποίο θα μπορέσουν να δημιουργήσουν και να μεγαλώσουν όπως όλα τα παιδιά. Τα παιδιά δικαιούνται την ελληνική ιθαγένεια, συστατικό στοιχείο της προσωπικότητάς τους, καθόσον μεγαλώνουν ως Έλληνες του εξωτερικού, μιλούν ελληνικά και είναι πλήρως ενταγμένα στην Ελληνική κοινότητα του Βελγίου.